Túrázás a bécsi Alpokban, © Franziska Consolati

Alsó-Ausztria 10 igazán alpesi hegyitúrája

Megmásztuk Alsó-Ausztria leglátványosabb hegycsúcsait és összeállítottuk Önnek a legigényesebb túrák listáját.

Túra az alpesi Hocheckig, © Christian Handl

Kaumbergből az alpesi Hocheckre

A 15 km-nél hosszabb barangolás Kaumbergből a Hocheckre (1037 m), az alsó-ausztriai Elő-Alpok legkeletibb ezerméteresére egy erőt próbáló hegyitúra, amely mindössze alig egy órányira van autóval Bécstől. A célponton a vándort a Meyringwartétól a Hocheck csúcsára kitáruló gyönyörű kilátás várja.

Tovább olvas
Obersee, © Rene Jagersberger

Ybbstalerhütte – Dürrenstein – Seetal panorámatúra

Jó fizikai erőnlétben kell lennie annak, aki ezt a csaknem 22 km hosszú, kétnapos túrát, amely az 1878 m magas Dürrensteinre vezet, szállással az Ybbstalerhüttében, végig kívánja járni. Az út őserdőnek tűnő szurdoknövényzeten keresztül, Közép-Európa hidegpólusa érintésével, buja törpefenyvesen, dús alpesi réteken át és az Ybbs völgyének legszebb tavai mellett fut.

Tovább olvas
Annaberger Haus, © Karl Schachinger

Annaberg – Tirolerkogel – Eibl – Türnitz

A csaknem 14,5 km-es hegyitúrán pompás kilátást élvezhetünk a környékbeli hegyekre. Derült őszi napokon egészen a Wachauig vagy a Gesäuséig el lehet látni! A túra Annabergben kezdődik, a Tirolerkogelre, az Annaberger Haushoz, majd tovább az Eiblen keresztül Türnitzbe vezet. A visszaút Annabergbe postabusszal lehetséges.

Tovább olvas
Vogelbergsteig Wachau, © photography.pfeffel.at

A dürnsteini Vogelbergsteig

A Vogelbergsteig igen változatos, egyes szakaszain meredek út, amely a Fesslhütte érintésével Dürnstein történelmi jelentőségű várromjáig vezet, az UNESCO Kulturális Világörökségének nyilvánított Wachau legszebb túraútvonalai közé tartozik. A vándor a Dunára és Dürnstein várára, valamint a környékbeli tájra kitáruló fenséges látványt élvezheti.

Tovább olvas
Ötscher, Rauher Kamm, © Niederösterreich-Werbung/Michael Liebert

Az Ötscherre a Rauher Kammon keresztül

A Mostviertel klasszikus hegyitúrája csaknem 13 km-en vezet a Rauher Kammon keresztül az 1893 m magas Ötscher-csúcsra. Az igen megerőltető Ötscher-megmászásnak nekivágni csak gyakorlott és hegymászásban járatos túrázók számára ajánlott csapadékmentes és stabil időjárási viszonyok esetén, mivel a jelzett mászóútvonalak biztosítás nélküliek.

Tovább olvas
Eldorado túrázóknak, © Veronika Marx

A Marienseer Schwaigon át a Wetterkoglerhaus

Az egész családnak megfelelő, kb. 3,5 km hosszú útvonal a Mariensee élőhely (Biotop) tanösvénytől a legrövidebb út a Marienseer Schwaig mellett a Wetterkoglerhaushoz. A hangulatos Wetterkoglerhaus 1743 m-rel fekszik a tengerszint felett a Hochwechselen, a Wechsel legmagasabb pontján, így pompás kilátást kínál a Wechsel vidékére.

Tovább olvas
Alpesi nyár a Raxon, © Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

A Raxon a Knappenhoftól az Ottohausig

A csaknem 4,5 km hosszú túraútvonal a Törlwegen vezet az Ottohausig. Ez az 1893-ban épült menedékház fenséges kilátást kínál a 4000 m2-es Rax alpesi kertre. Már Sigmund Freudot is megihlette nyaralása során. Vajon már akkor is lehetett kapni a mára legendássá vált favágó módra készült sültet (Holzfällerbraten)? Feltétlenül kóstolja meg!

Tovább olvas
Fischerhütte, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Schneeberg – Nandlgrat

Az alig 14 km hosszú, igényes schneebergi hegyitúra teljesítéséhez jó erőnlétre és koordinációs képességre van szükség. A tapasztalt hegymászó magas sziklatornyok és szakadékok mentén, az ún. Nandlgrat gerincén halad a csúcsig. A lefelé vivő úthoz a táj lélegzetelállító látványa és a Fischerhüttében vagy az Edelweißhüttében beszerzett utánpótlás ad erőt.

Tovább olvas
Skywalk Hohe Wand Természeti Park, © Naturparke Niederösterreich/Robert Herbst

A Hohe Wandon a Große Kanzelre

A Große Kanzelre vezető 3 km hosszú, családbarát túra az erdő közepén, Seiser Toni panziójánál kezdődik, Höfleinben. Az út hegyi erdőkön keresztül, Grafenbergsteigen vezet a Wilhelm-Eichert-Hütte és a Turmsteighütte érintésével a Hubertushausig. Tipp hegymászók számára: A Große Kanzelt két biztosított mászóúton (via ferrata) (Springlessteig és Wagnersteig) is el lehet érni.

Tovább olvas
Sonnwendstein, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Maria Schutztól a Sonnwendsteinen álló Pollereshüttéig

A Maria Schutz búcsújáróhelytől induló, 3,6 km-es túra egy erdei úton halad, majd egy keskeny, meredek ösvényt követ a Sonnwendstein északi oldalán, a Gebirgsjägersteigen (hegyivadászok ösvénye) visz a Pollereshüttéig. Ha a hegymászók megéheznek, Blunzengröstl (hurkás sült burgonya) vagy pinzgaui Kaspressknödel (sajtos zsemlegombóc) várja őket. Az 1523 m magas csúcsról pompás kilátás nyílik a Bécsi Alpok hegyláncaira.

Tovább olvas