Barangolás a hegyekben a Schneebergtől a Hohe Wandig

A Schneebergtől a Hohe Wandig nagyszerű kilátást nyújtó túrák és finom hüttekonyha várja a kirándulókat. Íme, a legjobb helyek.

A Bécstől mindössze egy órányira fekvő Schneeberg és Hohe Wand számos túrázási és szórakozási lehetőséget kínál. Érdemes ott lennünk, ahol a legszebb a kilátás és a legjobb az íze a falatnak. Mert pontosan itt áll meg az idő egy rövid pillanatra - és a szürke hétköznapok hirtelen nagyon távolinak tűnnek.

Páratlan túralehetőségek a Schneebergen

Alsó-Ausztria legmagasabb hegye, a Schneeberg, megdobogtatja a hegymászók szívét. Sok lehetőséget kínál a lábánál fekvő Puchberg am Schneeberg kirándulófalu. Szinte minden sarkon remek túraútvonalak, ingyenesen kölcsönözhető felszerelések, vagy vezetett túrák lehetősége vár ránk. Például a Peter Groß által vezetett Schneeberg sí- és hegymászóiskolában. A szinte mindenre kiterjedő túralehetőségeknek köszönhetően talán nem is meglepő, hogy Puchbergből egyenesen a csúcsra juthatunk a Schneebergbahn fogaskerekűvel, ahol aztán a legjobb útvonalak várnak. Ausztria legmagasabban fekvő vasútállomására mindössze 40 perc alatt lehet feljutni, méghozzá a Niederösterreich-CARD kedvezménykártyával teljesen ingyen. De már félúton a középső állomásnál van egy finomságra vonatkozó tippünk. A Baumgartner megállónál kapható ugyanis az ínycsiklandozó Schneebergbuchteln bukta. Kóstoljuk meg, nem fogunk csalódni. A harapnivalótól megerősödve érjük el a hegyi állomást, ahol mindenképpen érdemes meglátogatni az Elisabethkircherlt. Az ottani kilátópontról lélegzetelállító körpanoráma nyílik a völgybe és a gyönyörű hegyekre. Innen indulnak a régió leglátványosabb túrái.

Össze tudjuk-e kötni a túrázást és a kulináris élvezeteket? Naná, örömmel! Például a Hochschneeberg gerinctúrán. Az első rész kényelmesen megtehető vonattal - vagy gyalogosan Puchbergből a fogaskerekű vasút vonala mentén. A hegyi állomásra mindenképpen érdemes ellátogatni, mert itt található a "TOP ART 1800" galéria, Ausztria legmagasabban fekvő művészeti gyűjteménye. A Damböckhausban elfogyasztott uzsonna után az útvonal az Ochsenbodenon át a 2075 méter magasan fekvő Klosterwappenig vezet. És így Alsó-Ausztria legmagasabb pontjára jutunk. A csodálatos kilátás élményét az egész tartomány legmagasabban fekvő menedékháza, a Fischerhütte egészíti ki.

A Schneeberg felvonóját több túrútvonal keresztezi. Gyorsan és kényelmesen eljuthatunk a Fadensattel nyergéig, ahol több túraútvonal közül választhatunk. A napsütötte csúcsban gyönyörködve megállhatunk a nagy teraszos Edelweißhüttében, nem messze a felvonó hegyi állomásától - vagy 10 perc alatt elgyalogolhatunk az Almreserlhaus látványos panorámateraszára. Annak, aki gyalogosan hódítja meg a csúcsot, a „Regionale Route P”-t ajánljuk, amelyen haladva a Schneeberg teljes szépségében bontakozik ki.

Minden évben a „Schneeberg Sommer-Wanderauftakt” nyári nyitórendezvénnyel indul a túraszezon. A profi túrázók új útvonalakat mutatnak meg, régi történeteket mesélnek, és a legjobb tippek is elhangzanak, hogy hol érdemes megállni egy kis frissítőre. Mi másra vágyik egy igazi túrázó?

A Hohe Wandtól a csodás kilátások vidékéig

Túrázók, hegymászók, családok és siklóernyősök: Mindenki szereti a Hohe Wandot. Ennek meg is van az oka, hiszen a hatalmas karsztfennsík egy natúrparkban található, amely több mint 2000 m2-en számos ritka állat- és növényfajnak biztosít élőhelyet. A már legendássá vált kilátóról, a Skywalkról az egész régiót felülnézetből látjuk. A kilátóterasz 8 méterre kilóg a Hohe Wand sziklaperemén egy 150 méter mély szakadék fölé emelkedve.  A bátrakat csodálatos kilátás jutalmazza, hiszen egészen a Fertő-tóig ellátni. Aki a Skywalkot túl merésznek tartja, az egyszerűen szétnéz a 18 méter magas kilátótoronyból.

Minden gyerek rajong a hatalmas játszótérért és az állatsimogatóért. Közvetlenül a játszótér mellet található az „Alpin- und Heimatmuseum Hohe Wand”, vagyis a Hohe Wand Alpesi és Helytörténeti Múzeum. A gyerekek kedvelik az erdei tanösvényt is és szívesen túráznak lámákkal (ehhez mindenképpen foglaljunk előzetesen időpontot).

A Große Kanzel sziklát is ajánljuk családoknak, mert könnyen megmászható. A túra az erdő közepén, a Seiser Toni panziónál kezdődik, sűrű növényzeten keresztül halad felfelé a Hohe Wandra. Útközben az 1052 méteren lévő Wilhelm-Eicherhütténél megpihenhetünk, erőt gyűjthetünk és megcsodáljuk a panorámát. Tovább vezet az út a Turmsteighüttéhez, ahol a Hohe Wand állítólag legjobb bécsi szeletét kínálják. Innen egy útvonal vezet a csúcs felé. A hegymászók többnyire a Hubertushausban tartanak pihenőt, közvetlenül a Hochfallwandon, ahol érdemes megkóstolni a hagyományos sajtos gombócot és spenótos nokedlit, vagyis a „Kaspressknödelt” és a „Spinatnockerlt”.

Aligha van szebb szurdok, mint a Johannesbachklamm. Páfrányok és mohák rengetegén keresztül túrázhatunk, majd egy könnyű klettersteigról egyedülálló kilátás nyílik az egész Bécsi Alpokra. Igen, elakad a lélegzetünk - még akkor is, ha a szintkülönbség leküzdése valójában gyerekjáték. Grünbachtól nem messze található a Mohr-Sederl Fruchtwelt gyümölcslé manufaktúra, ahol gyümölcsöket kóstolhatunk. Ajánljuk még a Muggendorf közelében található Myra-vízesésen át vezető élménytúrát is. Itt 125 méter magasról zúdul a víz a mélybe. A 26 kanyargós hídon és fapallón, valamint lépcsőn haladva fedezhetjük fel a zubogó vízesést, amely különösen a hóolvadás idején lenyűgöző. A túrázók 11 tematikus állomáson ismerkedhetnek meg a növény- és állatvilággal, és azzal, hogyan termeltek itt egykor energiát. Az itt található útvonalak tökéletesek a gyermekes családok számára.

Felejthetetlenné teszi a napot az állatsimogató, a nagy játszótér különböző mászófalakkal és a mesés vízi játszótér is.

Szállástippek kirándulók számára

A Hohe Wand és a Schneeberg között félúton fekszik az első két szállástippünk Puchberg am Schneebergen, nem messze a Schneebergbahntól, melyek így több túra ideális kiindulópontjai. Első javaslatunk a puchbergi Forellenhof Hotelt. Hosszú túrák után az itt található alpesi tó csodás felfrissülést biztosít. A nagyszerű játszótér pedig arról gondoskodik, hogy a gyerekek se unatkozzanak, egy pillanatra sem. Tágas a wellnessrészleg és az íjászpályán is aktívan eltölthető az idő.  A pihenés és a sport tökéletes kombinációját tudjuk itt megvalósítani.

A másik tippünk a négycsillagos Schneeberghof Hotel, mely sok extrával várja a vendégeket. Vezetett túrák, felszereléskölcsönzés, nagy wellnessrészleg, vagyis minden megtalálható itt, amire a hegymászáshoz szükségünk lehet.

Grünbachban, a vadregényes Johannesbachklamm-szurdok közelében és a helyi szabadstrandtól nem messze található az Alpen-Aktiv Landgasthof "Zur Schubertlinde". A Niederösterreich-CARD-dal pedig ingyenes az egyszeri belépés a grünbachi uszodába.