Családbarát bringázás

Amennyiben családi terepkerékpározás lenne a cél, Alsó-Ausztriában számos helyszínt és változatos lehetőségeket találni.

Számos bike park, trail-center és az egyes desztinációk külön kialakított útvonalajánlata teszi Alsó-Ausztriát az egész család számára tökéletes helyszínné egy mountain bike kiránduláshoz.

Parkozni, mint a profik

A St. Corona am Wechsel településén található élményparkban egy mini-bringapark is helyet kapott két gyerek nyomvonallal – egy 90 méter hosszú szalagos felvonó viszi fel a gyerekeket a trailek kezdetéig. A jobboldali, laposabb nyomvonal már három éves kortól használható és különösen az egyensúly megtartásának gyakorlásában segít. A bal oldali nyomvonalon öt éves kortól roboghatnak le a gyerekek – gyorsabb szakaszok és egy kis erdei rész lesznek az első kihívások, melyek azért könnyen legyőzhetők. A gyerekparkhoz tartozó étteremben természetesen megfelelő frissítőhöz juthatnak a gyerekek és a felnőttek. 2017 óta egy további mini bike park található Annabergen. Pumpapálya, gyakorló pálya, technikai- és ügyességi elemek és flowline különböző nehézségi szinteken gondoskodik arról, hogy a kezdők és a profik is megtalálják szórakozásukat. A Bécsi-erdőben a Trailcenter Hohe Wand Wiese terepkerékpáros központban egy pumpapálya, kids-line, kids- trail pálya és fun-line pálya is található. Itt a kezdők és a gyerekek is speciális oktatáson vehetnek részt. A Bikepark Königsberg többek között egy 80 méter hosszú pumpapályával és egy 135 méter hosszú technikai ösvénnyel várja a gyerekeket, a kezdőket és a haladókat A hegyre való feljutást – elsőként a világon - egy tányéros felvonó átalakításával oldották meg. A Semmerigen található Fun-Bikepark is tartalmaz családi hegyi kerékpáros ajánlatokat. Egy 5.000m²-es területen a szlalom pálya, a célfékezési gyakorló pálya és a 8-asban haladás gyakorlása áll a gyerekek rendelkezésére. A gyakoroltabbak mindeközben egy jó 100 méter hosszú, közepesen meredek pályán gyakorolhatnak. Amennyiben hiányozna a felszerelés, az sem nem akadály, mert az itt felsorolt helyszínek mindegyikén található egy kerékpárkölcsönző is.

Boldogság a köbön

Hegyikerékpározni a családdal nemcsak a bike parkokban lehetséges, hanem Alsó-Ausztria mountain bike útjain is. Például a gyerek kerékpárutak egyikén, a St.Peter an der Au gyerek-hegyikerékpáros szakaszán a Mostviertelben hat éves kortól tekerhetnek a gyerekek. A Plattenwirt fogadótól indul a szakasz, majd elhalad az Anthofer ifjúsági tábor és az Erzsébet császárné kilátó mellett, majd az erdőbe érve könnyen bevehető döntött kanyarok és kis ugratók várnak a gyerekekre. Lackenhof településéről pedig Alsó-Ausztria legnagyobb természetes hegyi tavához, a Lunzi-tóhoz tekerhetünk. Továbbá a Bécsi-erdő északi részén található 12 kilométer hosszú Doktorberg-Strecke útvonal nyújt megfelelő családi terepkerékpáros lehetőséget. A Bécsi Alpokban az M. Dorfmeister-Strecke útvonalon, Neusiedl körül lehet egy kényelmes kört tekerni. Az egész család részére különösen jó útvonalakat a Waldveirtelben találni. Egykori vasútvonalakon, ahol valamikor gőzösök köröztek, egy csodálatos, sík kerékpáros körút került kialakításra, melyet kényelmesen, több szakaszra felosztva lehet végigtekerni. Bár ezek a kerékpárutak családok számára lettek kialakítva, természetesen mindig történhet valami. Tehát figyeljünk, hogy mindent bepakoljunk, fel a térdvédőkkel és a könyökvédőkkel majd csapjunk bele a hegyikerékpáros élményekbe!