Festspielhaus St. Pölten

A Festspielhaus St. Pölten sokszínű és roppant színvonalas programokkal vár.

A Festspielhaus St. Pölten a komolyzene virtuózainak, ill. a jazz, pop, világzene és táncművészet képviselőinek ad otthont.

Világzene! 

A Grammy-díjas Angélique Kidjo Beninből 2020. március 28-án tiszteli meg jelenlétével a tartományi főváros színházát. Az UNICEF-küldöttje, Kidjo a Tonkünstler-Orchester zenekarral lép fel és az afropoptól a jazzen át a latin dallamokig műfajok széles spektrumát mutatja be. Chilly Gonzales néven a kanadai Jason Charles Beck a 90-es években lett „President of the Berlin Underground“, aki Solo Piano albumaival nemcsak a közönséget, hanem a kritikusokat is lenyűgözi. A pop és rock zene klasszikusait darabjaira szedi, majd szórakoztató és egyben káprázatos módon komponálja őket újra a komolyzene összetettségének jegyében. Chilly Gonzales 2020. május 20-án látogat el St. Pöltenbe.  

Komolyzene!

2020. május 18-án Mozart Varázsfuvolájának KV 620 nyitányával kezdődik egy koncert, mely a bécsi klasszikusoktól a romantikáig hosszú utat jár be a zene világában. Beethoven No. 4 G-dúr op. 58 zongoraversenyét az amerikai-kínai zongorista, George Li adja elő, aki a romantika dallamait engedi sejtetni. Robert Schuman szerint ez a koncert „Beethoven talán legnagyobb műve“. Schumantól a II. szimfóniát (C-dúr, op. 61) mutatják be, mely egy mélyen személyes darab, hiszen Schumann azt nyilatkozta róla, hogy miközben Bachot tanulmányozta és megírta ezt a szimfóniát, kigyógyult depressziójából. Előadja a Niederösterreichische Tonkünstler-Orchester zenekar Yutaka Sado karmester vezetésével. 

Tánc!

A Xenos című 2018-as fellépés után Akram Khan 2020 májusában tér vissza új koreográfiával a Festspielhausba: Az „Outwitting the Devil“ osztrák premierje során régi mítoszokban merülhetünk el, melyek napjainkban is jelentőséggel bírnak. Ez alkalommal da Vinci „Az utolsó vacsora” alkotása ihlette a táncdarabot. „Un break à Mozart 1.1“ címmel a Compagnie Accrorap am CCN in La Rochelle tíz hip-hop táncosa és az Orchestre des Champs-Elysées zenekar Mozart Requiemét, ill. a Don Giovannit értelmezi újra. Mozart zenéje Kader Attou koreográfus jóvoltából a modern tánc kortárs interpretációiban igazán különleges erőt sugall.