Mostvierteli mountain bike mixtúra

A Mostviertelben található Annaberg egy sokoldalú szabadidős központ hegyikerékpározóknak és túrázóknak egyaránt.

Festői mountain bike túrautak és pályák kicsiknek és nagyoknak. A Mostvierteli Annabergen kortól és tudásszinttől függetlenül megtaláljuk számításainkat.

A legfiatalabb bringások és a kezdők a 2017-ben felavatott, ingyenesen használható Mini-Bikepark Annabergen fejleszthetik tudásukat, ahol pumpapálya, skills-track, flow-line és skills-line várja a látogatókat. Kezdők és profik egyaránt nagyra értékelik a Bikepark Mariazellt két downhill-pályával, melyek mindegyike két kilométer hosszú. St. Sebastianból a Bürgeralpe négyüléses felvonójával juthatunk fel a hegyre. Fent vagy a kezdők számára is alkalmas családi pályát (Family-Trail) vesszük igénybe vagy a profik által használt Unlimited-Trail pályán száguldunk lefelé.

Körforgalom

Aki a nyeregben legszívesebben körtúrákat teljesít, annak sem kell csüggednie. Annabergről ugyanis a következő körtúrák érhetők el könnyedén: a majd 30 km hosszú és 400 méter szintkülönbséget teljesítő Hubertussee-Runde vagy a 13,5 km hosszú és szintén 400 méter szintkülönbséget meghódító Walsterursprung-útvonal – a csodás környezetnek köszönhetően mindkettő egy igazi bennfentes tipp a szenvedélyes terepkerékpárosok körében. További útvonalak pl. az Ötscher Trekking-kör vagy az Erlauf-Walster-kör Mitterbachtól Mariazellig.

Hűsítő, kristálytiszta víz

Amennyiben nagyon megizzasztana a kerékpártúra, mire is vágyhatnánk jobban, minthogy hűsítő habokban mártózzunk meg – ehhez pedig számos lehetőséget találunk a Mostviertelben: Mitterbach településközpontjától csupán néhány kilométerre található a türkízzöld vízű Erlaufsee, melyet ne tévesszünk össze az Erlaufstausee víztározóval. Nyüzsgő fürdőzőket, bátor búvárokat és hozzáértő horgászokat vonz a tó. Családok számára Annabergen a Mariazelli-vasút mentén található Freibad Reith szabadstrand tökéletes választás, hiszen pancsolómedencét is találni itt. Szintén jó szórakozást ígér az egész családnak az Alpenbad fürdő Mitterbachban egy fűtött 25 méteres úszómedencével, egy bébimedencével, elefántcsúszdával és búvártanfolyamokkal.

Azért jöttem ide, hogy itt maradjak. Itt is maradok

Egy hosszabb hegyikerékpár-túra alatt mindenképp érdemes beiktatni egy-egy pihenőt frissítővel, ám aki igazán éhes, annak ez természetesen nem elég. Miért is ne térhetnénk be a környék vendéglőibe, hogy megkóstoljuk Alsó-Ausztria finomságait? A Seegasthaus Ötscher-Basis vendéglőben például, mely közvetlenül a víztározónál található Wienerbruckban a Mariazelli-vasút mentén, hagyományos birkasajtot és a környékről származó vadat szolgálnak fel. Szintén népszerű az Anna-Alm a Hennestecken – azon belül is kiváltképp a rusztikus-romantikus Panorama-Stüberl szolgál felejthetetlen kulináris élményekkel. Amennyiben több napon át szeretnénk felfedezni, hogy mit kínál ez a sokoldalú szabadidős központ, számos remek szálláslehetőséget találunk itt. Ilyen például a családbarát JUFA Annaberg közvetlenül az Annaberger Lifte felvonók mellett – saját wellnessrészleggel és vízi élményvilággal a gyerekrészlegen, valamint a Café-Restaurant Reidlhütte étteremmel és kávézóval, mely egy napsütötte terasszal várja a vendégeket. A JUFA Annabergen egyébként kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. Nagyjából egy kilométerre a Szent Anna kegytemplomtól található a fiatalokat és családokat kifogástalanul kiszolgáló Junges Hotel Annaberg grillezési és szabadidős lehetőségekkel. Valamivel magasabban, kb. 900 méteren helyezkedik el a Höchbauer bio fűszernövény termesztéssel foglalkozó parasztgazdaság káprázatos körpanorámával a Gemeindealpe, az Ötscher és a Hochstadelberg felé egészen a Säbelig. Ráadásként pedig, ha egy ún. Wilde-Wunder-vendéglátónál szállunk meg a Mostviertel hegyvilágában vagy Mariazell környékén, a Wilde-Wunder-Card kedvezménykártyának köszönhetően 50 különböző látnivalót látogathatunk meg ingyenesen.

Fenntartható alternatívák a természet érdekében

Aki valami jót tenne a természet érdekében és tömegközlekedéssel szeretne utazni, az pl. a bécsi főpályaudvarról busszal is eljuthat Annabergre. St. Pöltenben átszállhatunk a Mariazelli-vasútra is, mely káprázatos tájon visz a Pielachtal-völgybe. Amint megérkezünk Annabergre, nemcsak a mountain bike útvonalakat próbálhatjuk ki, hanem számos egyéb szabadidős tevékenység is rendelkezésünkre áll. Ezek egy részét a Niederösterreich-Card kedvezménykártyával ingyenesen vagy kedvezményesen vehetjük igénybe. Ilyen pl. a Zipline Annaberg átcsúszópálya, mely Alsó-Ausztriában egyedülálló és kiváltképp a kalandok kedvelőinek ajánlott. Négy egymás melletti kötélen 100 km/h sebességgel 90 másodpercig száguldhatunk lefelé – a felvonó a Niederösterreich-Card kedvezménykártyával ingyenes. Az annabergi tanösvényen komótosabb a tempó: 21 állomásnál tudhatunk meg mindent az erdőről, mint ökoszisztémáról. Mindenképp érdemes egy túrára indulni az Ötscher-Basis natúrpark-látogatóközponttól is, ahonnan az Ötschergräben szurdokait fedezhetjük fel. Szintén lenyűgöző a Falkenschlucht-szurdok Türnitz közvetlenül a természetvédelem alatt álló Innerebengrotte-barlangnál. Aki tempósabban szeretne haladni, az a Gemeindealpéról mountaincarttal száguldhat a völgy felé Mitterbachba.