Mountain bike Eldorádó az Anningernél

Mountain bike-kal vagy gyalog – a jónéhány csúccsal rendelkező Anningert és környékét különböző módon fedezhetjük fel.

A négy csúccsal rendelkező Anninger nemcsak könnyed lejtői és klettersteigjai miatt népszerű: Az itt található mountain bike terep is különböző pályákkal és nehézségi fokokkal csalogat.

Az Anninger legkönnyebb mountain bike útvonala az Anninger-Uphill Trail. Útközben két helyre is betérhetünk egy frissítőre: A Waldrast Krauste Linde házias ízeket kínál, mint pl. a gulyás vagy a tormás hús („Krenfleisch”), különböző levesek és péksütemények mellett. Szintén házias ételeket főznek az 1877 óta létező Anninger Schutzhausban, melyet a Naturfreunde egyesület működtet Mödlingben. Az említett menedékházhoz egyébként Gaadenből a Gaadener-Uphilltrail útvonalon is eljuthatunk – lefelé, ill. vissza Gaadenbe pedig a három kilométer hosszú Buchtal-Trail útvonalon mehetünk. Egy alternatív szakasz az „Alte Rodelbahn” mentén egy könnyű, de nagyon szép úton vezet az erdőben, a „Krauste Linde” pihenőig. A tapasztalt terepkerékpárosok a közepesen nehéz, ill. nehéz Kiental-Trail útvonalat próbálhatják ki, ahol kőfal mentén a „Vorderer Otter” felé haladhatunk.

Az Anningeren túl

Azonban nem csak az Anningeren találnak kihívásokat a hegyikerékpározás szerelmesei. Az Anninger csúcsától északra fekszik a 494 méter magas Kis Anninger a „Husarentempel” építményével – a nagy múltú emlékművet 1813-ban az asperni csatában elesettek emlékére emelték. Onnan egy közepes nehézségű, ill. nehéz Husarentempel-Trail vezet lefelé. Egészen Bécsig ellátni a csodás kilátást nyújtó, közepesen nehéz Parapluie-útvonalról a Perchtoldsdorfer Heide térségében, míg a Thallern-útvonal 40 kilométeren vezet Gumpoldskirchen, Thallern és Pfaffstätten közismert bortermelő településein át.

Kerékpáros élménytúrák

Kiváltképp a Thallern-útvonalon kínálkozik fel számos lehetőség arra, hogy megkóstoljuk a helyi borokat. Pl. ha megpihenünk a Klostergasthaus Thallern vendéglőben, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a szintén helyben található regionális vinotékába, mely Ausztria második legrégebbi borászatának kellős közepén található. Pfaffstättenben a Reb Lounge gondoskodik toszkán hangulatról langyos nyári estéken kilátással az Anningerre, míg Gumpoldskirchenben a Nostalgieheurige hagyományos borozóba érdemes betérni, melynek különleges hangulata annak köszönhető, hogy a 16. században építették azt a polgári házat, mely otthont ad neki. A Heurige Spätrot hagyományos borozóba is érdemes betérni, ahol a slow food filozófiának megfelelő vendéglátásra és bio termékekre számíthatunk. A fűszerboltban otthonra is bevásárolhatunk, míg a Meierei Gaaden vendéglő napozóterasszal, kerthelységgel és egy piknikezésre is alkalmas mezővel vár. A Bett & Bike szolgáltatók, mint pl. a Hotel Turmhof  Gumpoldskirchenben, a Hotel Restaurant Höldrichsmühle Hinterbrühl bei Wienben és az At the Park Hotel Badenben a megfelelő kényelemről gondoskodnak – kerékpárral vagy a nélkül.

Vádlipihentető

Ha valami miatt nem úgy gurulna a bringa, ahogy kellene, akkor a Wienerwald Biker-Shop Mödlingben, valamint a Cycle Factory Baden szakértő csapata szívesen áll rendelkezésre. Ha pedig egy időre le szeretnénk szállni a nyeregből, akkor Baden sokszínű szabadidős programokat kínál. Ilyen pl. az Arnulf Rainer Museum, mely egykoron egy női fürdő volt, manapság pedig tökéletes helyszín arra, hogy megismerjük a badeni származású festő munkásságát. Továbbá ott van a Römertherme Baden termálfürdő, mely 3.500 m²-en ötvözi a gyógyfürdőzés hagyományát és a modern wellnesst. E mellett említést érdemel a Congress Casino Baden is.