A kerékpározás csodaországa a Bécsi-erdőben

A Bécsi-erdő 2005-ben az UNESCO bioszférapark minősítését nyerte el – itt 1250 kilométeren találunk mountain bike útvonalakat, melyek csúcsszuper bringás élményeket ígérnek.

Közvetlenül Bécs előtt a Bécsi-erdő északi részén csak úgy hemzsegnek a lehetőségek, melyekért mindig érdemes nyeregbe szállni.

Álompályák

A Trailcenter Hohe Wand Wiese, valamint a Trailpark Weidlingbach elsőrangú terepkerékpáros élményekkel kecsegtetnek. A Wienerwaldtrails egyesület önkéntesei gondoskodnak arról, hogy a pályák minősége minden elvárásnak megfeleljen. Az urbánus Trailcenter Hohe Wand Wiese mégiscsak egyedülálló a maga nemében Európában. Négy „mountainbike only“-pálya, egy kids-line, egy kids-trail és egy pumpapálya vár arra, hogy meghódítsuk. A helyszínen található bringás iskola nemcsak tanfolyamokat, hanem vezetett MTB és e-bike-túrákat is kínál. Nincs felszerelése? Sebaj! A szintén itt található bike shopban ugyanis mindent kikölcsönözhetünk, amire csak szükségünk lehet. Egy bisztró és egy nyári szánkópálya gondoskodik változatosságról, ha kitekertük magunkat. A Trailcentert továbbá Bécsből tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetjük. A Trailpark Weidlingbach a Windischhütte vendéglő közelében kezdődik és egy 175 méter szintkülönbséggel rendelkező, 1,8 km hosszú flow-line-ból és egy nagyon igényes fun-line-ból áll. További közkedvelt pályák a környéken a majd 27 km hosszú Hameau-pálya, valamint az Obere és az Untere Roan-útvonal, mely mindkét irányban járható.

Motor vagy önerő

Az e-MTB egyre nagyobb népszerűségnek örvend – ez egy előnyös fejlemény, hiszen így erőnléttől és kortól függetlenül hosszabb útvonalak hódíthatók meg a friss levegőn. Tartalmas útvonalakat kínálnak a Bécsi-erdőben a vezetett e-mountain bike élménytúrák is, melyek részben a Babenberger- és a Kahlenbergerdorf-shared-trailek nyomvonalát követik. Utóbbi útvonalakat elektromos rásegítés nélkül is bejárhatjuk: A közepesen nehéz Babenberger-körtúra Klosterneuburgban a Klosterneuburgi Apátság érintésével a Rathausplatz-ig egy árnyas erdőn keresztül, majd vissza úton számos további látnivalóval számolhatunk. Nehezebbnek minősül a fekete jelzésű, szép kilátást nyújtó Kahlenbergerdorf-útvonal, mely az azonos nevű bortermelő településen indul, majd érinti Bécs egyes látnivalóit. Itt egy-két emelkedőn valóban égni fog a combunk.

Pihenés száguldás helyett

A Bécsi-erdő északi részén a MTB terepek mentén természetesen kulináris élmények is várnak: Közvetlenül a Kahlenbergerdorf-útvonal mentén található a Scheiblingstein vidéki vendéglő, mely regionális finomságokat kínál és két árnyas teniszpályát is rendelkezésre bocsájt. A Gasthaus Bonka szintén regionális és saját előállítású alapanyagokból készült ételeket vonultat fel az étlapon, valamint szálláslehetőség is van itt. Apropó szállás – Bécstől csupán 15 percre található a 4 csillagos superior Resort & Spa Schlosspark Mauerbach, melyenek kitűntetett étterme is van. Széleskörű wellness-kínálat, különböző szaunák és a történelmi kastélypark látványa, valamint beltéri és kültéri medencék gondoskodnak a felejthetetlen pillanatokról. Ha mindeközben megéheznénk, a „Vier Jahreszeiten“ és a Gault Millau minősítésével rendelkező à la carte „Im Park“ étteremeket választhatjuk. A szezonális étlapon a regionális alapanyagok és az osztrák borok kitűntetett szerephez jutnak. Aki inkább a rusztikus környezetet részesíti előnyben, az Klosterneuburgban a legjobb helyen ját. A Pension Alte Mühle és a Hotel Residenz Schrannenhof tökéletes szálláslehetőséget kínálnak Bett & Bike-ajánlatokkal.

Alternatív úti célok

Ha az időjárás vagy a vádlink állapota nem kedvezne a biciklizésnek, akkor a Bécsi-erdőben természetesen számos egyéb kirándulási lehetőség is akad. Pl. a Hagenbachklamm-szurdok Európa legnagyobb ragadozómadár állomásával. Vagy a Klosterneuburgi Apátság, a kartauzi rend kolostora Mauerbachban és a Museum Gugging – helyszínek, ahova egyébként a Niederösterreich-Card kedvezménykártyával ingyenes a belépés.