Nyári kikapcsolódás 1890 óta

A Bécsi Alpok tökéletes helyszín egy nyári kikapcsolódásra. Nem messze Bécstől, mégis egy másik világban olyan nyaralásban lehet része, amilyennek egy nyaralásnak lennie kell. Különösen, ha a Rax lábánál telepedik le.

A csodaszép Rax környéke napjainkban reneszánszát éli. Újra eljött a nyári kikapcsolódás ideje a hegyekben. Festői villák, régi történetek, új művészeti és kulturális programok vonzzák a látogatókat. A hely éppúgy ideális a császárok, művészek és széplelkek számára, mint valaha. Feledhetetlen esték élménye, természeti érdekességek felfedezése és hamisítatlan alsó-ausztriai kedélyes hangulat, amiben részesülhet.

Előkelő társaság a Rax lábánál.

Reichenauban számtalan történelmi villa, kastély és nemesi rezidencia található. Az egyik olyan építészeti ékesség, amely szinte elvarázsolja a látogatót, kétségkívül Wartholz kastélya. A kastélykertben megérthetjük, miért szerette annyira Károly császár és Zita császárné ezt a helyet – a Rax-hegység látványa mindent megmagyaráz. A kertművészet élvezete mellett ma egy tejeskávét is elfogyaszthatunk itt, vagy esténként sokféle rendezvényen vehetünk részt a Wartholz-i Nyári Szalon keretében. A szellem és a lélek számára kedves a Wartholz-i Irodalmi Szalon, ahol a popkultúrának és a magas irodalomnak egyaránt hódolhatunk, valamint a kényelmes kertmozi, amely változatos programot nyújt.

Wartholz kastélyától nem messze találjuk az angol vidéki kúriák stílusában emelt Rothschild kastélyt. Eredetileg sokkal nagyobbnak tervezték, hogy lepipálja a Wartholz-it, de látványa így is mesés – ugyanúgy, mint a vele korban azonos Rothschild Galériáé. Tipp: Ha a Galéria meglátogatását tervezzük, előre győződjünk meg róla, hogy nyitva találjuk, mert nyitvatartása elég rendszertelen, nem mindig látogatható! A Rax alatti Reichenauban van ezen kívül a Monarchia első melegvizű fürdője. A reichenaui uszoda vizét már 1911-ben 28°C-ra melegítették. Habár azóta átépítették, vizét továbbra is felmelegítik.

Freud és a kultúra nyomában.

Már akkoriban is idevonzotta a Rax a kor szellemóriásait, mint Sigmund Freudot is, akinek a Knappenhof szállóban és étteremben emlékhelyet létesítettek. Itt manapság csodálatosan meg lehet ebédelni és szállni, valamint elsétálni az Otto-házhoz, tovább barangolni Freud nyomdokain. Hiszen ő maga sem tett mást, amikor az orvosi és pszichiáteri munka fáradalmait így pihente ki. 1893-ben különben az Otto-házban Aurelia, a bérlő lánya segítségért fordult az orvoshoz, elmesélte neki félelmeit – ez volt Freud első pszichoanalízise, amelyről két évvel később a „Tanulmányok a hisztériáról“ című művében, ahol a pszichoanalízis kezdeteiről ír, mint „Katharina esetéről“ számol be.

A Raxra kényelmesen feljuthatunk Ausztria első személyszállító kötélpályáján, a Rax-drótkötélpályán. Mint ott olvashatjuk, már 1925 óta szolgálja a Raxra látogatókat. A Raxalm hegyivendéglő a drótkötélpálya felső állomásánál minden évben hegyiszínház rendezvényeinek ad helyet. Idén sajnos sem erre, sem a nagyszabású reichenau ünnepi játékokra nem kerül sor, amelyeket az üdülőhelyen évente meg szoktak tartani. Ehelyett a Rax lábánál a Thalhofban lehet élvezni a hűvös nyári éjszakákat és az élményekben bővelkedő napokat.

Payerbach-i nyári kikapcsolódás.

Felüdítő élmény már a megérkezés is a Semmering-vasúttal. A csodálatos kilátás mellett érdemes megtekinteni Payerbach régi vasútállomását, ahol a császári ház tagjainak természetesen saját várótermük volt. Nem messze innen emelkedik a 228 m hosszú, 25 m magas, 13 ívből álló Schwarza viadukt. Manapság Vinoduktként szolgál, nagy választékot kínáló vinotéka, ahol a Semmering-vasútról szóló élményszerű multimédia-bemutató fogad. Payerbach-ból indul a kreuzbergi Loos-házhoz vezető túraút is. Az ehhez a Loosra annyira jellemző ékkőhöz vezető úton, miközben élvezzük a kilátást, a fülünkbe csengenek az építész szavai: „Ne építs festői dolgokat! Hagyd az ilyen hatást a falakra, a hegyekre és a napra.“ Ezzel kissé alábecsüli építészetét, hiszen csodákra volt képes vele. A műemléki védelem alatt álló Loos-háznak kiváló étterme van és meg is lehet szállni.

Payerbach közelében a történelmi kübi postahivatalc a régmúlt időkbe visz vissza. Úgy tartják, másokkal együtt Zita császárnénak kívánságára létesült, aki egyik kübi bizalmasával a postán keresztül szeretett tereferélni. A posta 1905-ben nyílt meg, azóta is elbűvöli a látogatót. 

Egy nyári hegyi kikapcsolódási régióhoz illő, hogy szabadtéri múzeuma is legyen. A Prigglitz-i Galerie Gut Gasteil több mint 16 hektáron terül el. A tájat benépesítő szobrokat kifejezetten erre a helyre álmodták meg a művészek. Kaszált ösvényen másfél órás sétával járhatjuk be csendben – ugyanakkor megilletődve – a szoborparkot.

Kedélyes hangulat a Raxon.

Ilyen sok műalkotás és kultúra mellett a Rax lábánál az embernek arra is időt kell szánnia, hogy kissé kiszellőztesse a fejét. Le tehát a Schwarza partjára, hogy ott egy strandkosárban az édes semmittevésbe merülhessünk. Kihagyhatatlan tipp: piknikkosarat rendelni, egyszerűen online. Így hűtötték le magukat a látogatók már 1928-ban is, amikor az Edlach-i strand megnyílt. Amíg Reichenauban a víz felmelegítése volt a különlegesség, itt a kávézón és a fodrászszalonon kívül valami egészen más jelentette az attrakciót: egy igazi adriai tengerparti strand magashegységi környezetben. Ehhez a homokot egyenesen Gradóból szerezték be, a strandkosarak is a hitelességet szolgálták. Vajon már Heimito von Doderer is úszott itt, aki a közeli Preinben, a Riegelhofban írta a „Strudlhof-lépcső“ című regényét? Ma is megvan a ház és az íróasztal – ki is lehet bérelni!

A visszaútra javasoljuk a breitensteini kis szurdoktúrát. Kiválóan összekapcsolható a Ghega Múzeum meglátogatásával, amely ugyancsak Breitensteinben található.