Bild Panoramabild Landeshauptstadt St. Pölten, © Mostviertel Tourismus/ Gabriele Schwarz-König

St. Pölten, a tartományi főváros: a vidéki várostól a népszerű központig

St. Pölten új fényben úszik – a gasztronómia, a vállalatok és a sokszínű kulturális kínálat jóvoltából. Összeszedtük a tartományi főváros legérdekesebb látnivalóit.

Stresszmentes, innovatív, kíváncsi: St. Pölten sokat változott, azonban gyökereit mindemellett nem adta fel. Megmutatjuk, hogy miért lüktető itt a kulturális élet, miért érdemes meglátogatni Alsó-Ausztria tartományi fővárosát és mi az, amiről semmiképp se maradjunk le.

Shoppingolás és szerelem

30 évvel az után, hogy St. Pöltent a tartomány fővárosává választották, szinte semmi sem maradt a vidéki kisvárosból. Arculata teljesen megváltozott, melyhez nagyban hozzájárultak a pörgős helyi éttermek, a boltok sokszínű kínálata valamint a lendületesen fiatal gasztronómia. Ezt leginkább a város szívében, a sétálóutcában érezni. Ha itt barangolunk, akkor a Sonnentor-shopban megkóstolhatjuk a waldvierteli bio termelő herbatea-kreációit, vagy belebújhatunk a népszerű és színes „Waldviertler” modellek egyikébe a GEA jóvoltából. Fiatalos dizájn és csodásan fűszeres egytálételek, valamint kiadós levesek várják a vendégeket a Supperiörben. Mindeközben a gyönyörű barokk épületekben és a kiváló állapotban fennmaradt jugendstílus épületekben gyönyörködhetünk, mint a Kremser Gasse 41 szám alatt található Olbrich-Haus. Amennyiben egy pihenőt szeretnénk beiktatni, érdemes megkóstolni a finom Felix-kávét az Emmiben vagy ellátogatni Café Pusch-ba, ahol a híres st. pölteni „Prandtauerkrapfen“ fánk kapható. Nem messze innen található a Café Schubert kerthelyiséggel, a kiváló borkínálattal rendelkező kávézó a Palais Wellensteinban és a St. Pölten külvárosban, Ratzersdorfban található étterem, a Gaststätte Figl, mely a tartományi főváros egyik legjobb vendéglője regionális kreatív-innovatív konyhával (mindenképp érdemes felkeresni!).

Alsó-Ausztria zöld fővárosa

Az népszerű termelői piacok jelzik, hogy St. Pölten roppant mód kötődik a környező régióhoz. Csütörtökként és szombatonként a Domplatz piacán, míg péntekenként a Josefsmarkton vásárolhatunk be. Itt őstermelők kínálják termékeiket, mint pl. mézet, sajtot, szalámit, valamint virágokat, növényeket és zöldségeket a régióból. Zöld a Ratzersdorfi-tó körül elterülő csodás pihenőövezet is a város közepén. Itt mesés fürdőzési lehetőség áll rendelkezésünkre, van elég hely sportolni és tökéletes az összeköttetés Alsó-Ausztria kerékpárút-hálózatával (Traisental-kerékpárút) is. A Seedose teraszán pedig akár egy pohár hűsítő sört vagy fröccsöt is elfogyaszthatunk.

Éjt nappallá téve

St. Pöltenben lehet bulizni is? „Igeeeen“, zeng a számos bárból és éjszakai mulatóból. A kulturális élet is pezseg Alsó-Ausztria tartományi fővárosában: Koncerteket és kabarékat látogathatunk a Bühne im Hofban, míg a filmrajongók a Cinema Paradiso művészmozi programját értékelik nagyra. Az élő zenét is kínáló Egonba nemcsak a koncertek, hanem a csodás „Schinkenfleckerl” tészta miatt is érdemes betérni. Az étkezés, italok és kultúra tökéletes összhangját nyújtja a Vinzenz Pauli is, ahol felolvasásokat, koncerteket és izgalmas gyerekprogramokat tartanak. Végül, de nem utolsó sorban a Landestheater és Festspielhaus színházak már évek óta magas minőségű produkciókat vonultatnak fel a műsornaptárban. Aki pedig sokáig bulizik és sok élménnyel gazdagodik, az sokáig is szeretne aludni. Ehhez tippünk: a D&C City Hotel wellnessrészleggel, kitűntetett étteremmel és egy nagy belső udvarral, valamint kerttel csupán két percre a barokk óvárostól.