Változatos mountain bike élményvilág

St. Corona am Wechsel és Mönichkirchen is kiemelkedő mountain bike és szabadidős lehetőségeket kínál a Bécsi Alpokban.

Az elsőosztályú trail-center, vagyis a Wexl Trails magas minőségű pályákat kínál különböző nehézségi fokozatokkal. Mindezt a csodás kilátást nyújtó hegyikerékpár-körtúrák tökéletesen egészítik ki és teszik St. Corona am Wechselt és Mönichkirchent optimális MTB terepekké.

Változatosság a köbön

Az Erlebnisarena St. Corona am Wechsel élmény-aréna neve nem véletlen, hiszen itt a gyerekek és a felnőttek tudásszinttől függetlenül belevethetik magukat a terepkerékpározás világába. Mielőtt nehezebb akadályokat hódítanánk meg, érdemes a mini-bikeparkban kezdeni, ahol gyerekeknek 3 és 5 éves kortól két útvonal áll rendelkezésére. Egy 90 méter hosszú varázsszőnyeg pedig arról gondoskodik, hogy a kis bringások könnyedén feljussanak a kiindulóponthoz. Elindulhatunk azonban a pumpapályán is, mely egy körútvonal nem csak kezdőknek. A szülők mindeközben a Wexl Lounge-ban kapcsolódhatnak ki. A haladókra pedig a Wexltrails nyomvonalai várnak flow-trail, single-trail és uphill-flow-trail pályával. Míg a flow-trailt megtisztították a gyökerektől és így 4,5 kilométernyi sima, tökéletesen karbantartott úton haladhatunk, a single-trail már valamivel döcögősebb. A gyökereknek, köveknek, meredek szakaszoknak és erdei talajnak köszönhetően tökéletes enduró pálya, amit a helyiek szívesen bizonyítanak is. Az uphill-flow-trail pedig ennek szöges ellentétét nyújtja. Ahogy a név is sejteni engedi, egy olyan 5,3 km-es pályáról van szó, mely hegynek felfelé halad és e-bike-ozásra is tökéletesen alkalmas. Apropó e-bike, tökéltesen naprakész elektromos mountain bike-okat lehet itt kölcsönözni is. Ha pedig valami gond lenne a bringánkkal, akkor a helyben található szervíz csapata szívesen áll rendelkezésünkre.

Mezők szellős magaslatokban

A trailparkon túl mindenképp érdemes végighaladni a csodálatos Panorama-Trails útvonalon is. 1400 méteren „Schwaigról Schwaigra” tekerhetünk, ahogy a magaslati legelőket szokás hívni a Wechselen. Teljesen új például a Wu-Trail, ami a Hochwechselnél indul és szüntelenül csodás panorámában részesíti a bringásokat. Felfrissülni pedig leginkább a hüttékben kapható ínyencségekkel lehet, miközben élvezzük a csúcsról a kilátást egészen Kelet-Stájerországig vagy Bécsig.

Körtúrák körös-körül

Mönichkirchenben, ill. környékén két mountain bike körtúra érdemel említést. A Wechsel-útvonalon Aspangban Aspangberg-St. Petertől kiindulva 32 kilométert és 1100 méter szintkülönbséget hódíthatunk meg. Aki inkább rövidebb szakaszon kelne útra, annak a Mönichkirchenből induló Kogelrundweg  ajánlott, mely 18 kilométeren 600 méter szintkülönbséget tesz meg. Amennyiben több nap alatt szeretnénk mindkét útvonalat teljesíteni, Mönichkirchenben található glamping parkban is megszállhatunk. Ehhez se sátor, se kemping felfedezés nem kell, hanem helyette egy kényelmes faházat foglalhatunk a Glamping-Park Mönichkirchenben – a fényűző kemping egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amennyiben hagyományosabb szállásra vágyunk, az Alpengasthof Enziant érdemes választanunk – itt a szülőkre is kellemes időtöltés vár, míg a gyerekek a gyerekszobában játszanak vagy a ház körül hancúroznak.

Kikapcsolódás mountain bike nélkül is

Az Erlebnisarena St. Corona am Wechsel élményközpontban nem csak a bringások találják meg számításaikat. A Motorikparkban 24 állomáson és 250 eszközön fejleszthetjük egyensúlyunkat és ügyességünket – a feladatok nagy részét együtt oldhatjuk meg. Egy kicsit más jellegű csapatmunkáról szól az „Auf den Spuren der Königin des Waldes“ névre hallgató élményút, ahol 15 szakaszon tudhatunk meg mindent az erdők királynőjéről, vagyis a hangyáról. Az adrenalinhuszárok pedig a Corona Coaster nyári szánkópályát értékelik nagyra, ahol 870 méter magasan éles és meredek kanyarokban akár 40 km/h-val haladhatunk. Szintén itt, a nyári szánkó bejáratánál, ill. a hangyaösvény kezdeténél az Orthof vendéglő hagyományos házias ételeket kínál. Egy játszótér, ill. kisállatok, valamint szálláslehetőség szintén adott itt. Az élményközpont közelében további szállást kínál az Ofnerhof a Gruber család jóvoltából sok-sok állattal a ház körül, valamint a Rosinger család Dissauer parasztudvara, ahol többek között shetlandi pónik szőrét kefélhetjük meg. A Gruber-List vendégház pedig nyáron egy természetes fürdőtóval és télen a kandallóban ropogó tűzzel várja a vendégeket.

Különleges tipp étkezéshez: A Fernblick St. Corona am Wechselen csak vasárnapokon tart nyitva 12 és 19 óra között – egyéb esetben lakodalmakat és továbbképzéseket tartanak itt.

Hamari mászópark Mönichkirchenben szintén minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. 12 különböző útvonal, 85 állomás és egy 750 méter hosszú mászószakasz található a Bécsi Alpok legnagyobb kötélpályáján. Tempósabban haladhatunk a rollerpályán Mönichkirchenben, ahol rollerrel vagy mountaincarttal Ausztria első rollerpályáján száguldhatunk kb. 10 percig lefelé. Roppant családbarát körtúraútvonal a Schaukelweg, ahol 2,7 kilométeren számos különböző hinta, egy különleges tekepálya és egy egyensúlyozópálya fogadja a túrázókat. A célállomásnál pedig az Almschaukel hintán 1350 méter magasan hintázhatunk, miközben csodás kilátásban gyönyörködhetünk Mönichkirchen alpesi legelőire.