Ritka borkülönlegességek Bécs kapui előtt

A Termálrégió Borút az őshonos fajtáknak, mint a Rotgipfler és a cirfandli, valamint az élvezetes helyi borozóknak köszönhetően igazi eldorádó az ínyencek számára.

Kóstolt már cirfandlit vagy Rotgipflert, kipróbálta a melegkonyhát valamelyik helyi borozóban? A Bécsi Erdőben fekvő Termálrégió Borúton őshonos fajták és a helyi borozók kulináris élményei alakítják a jellegzetes borkultúrát.

A Bécs déli részén kezdődő Termálrégió Ausztria hagyományokban leginkább bővelkedő borvidékei közé tartozik.  Már a rómaiak is termesztettek itt szőlőt, a középkorban pedig ciszterci és bencés szerzetesek szőlészkedtek e tájon.

Őshonos különlegességek: Rotgipfler és cirfandli

Az alsó-ausztriai fő szőlőfajták, mint pl. a zöldveltelini és a zweigelt mellett ritka, speciális fajták is teremnek Alsó-Ausztriában, példának okáért a Rotgipfler és a cirfandli. E két őshonos fehérszőlő-fajta kedveli a Bécsi Erdő szélén fekvő védett, napos területeket, és számottevő mennyiségben már csak itt termesztik őket.

Egyedülálló borozókultúra

Az ínyencek azonban nemcsak a kitűnő borok miatt látogatják előszeretettel a Termálrégió Borút legendás bortermő településeit, mint Gumpoldskirchent vagy Pfaffstättent, hanem azért is, mert a borozók mind különleges, egyedi arculattal várják vendégeiket. A maguk a borászok által üzemeltetett borkimérésekben a hideg- és melegkonyha finomságai is megkóstolhatók, s ezek a helyek ily módon a legjobb „Heurigen”-ek közé tartoznak egész Alsó-Ausztriában.