Großes Radvergnügen entlang ehemaliger Bahntrassen, © Waldviertel Tourismus, ishootpeople.at

Beszállás: bringázás régi mozdonyok nyomában

Alsó-Ausztriában a családok és a kényelmes bringázást kedvelők izgalmas útvonalakat találnak egykori vasútvonalak mentén

Egykori vasútvonalak mentén roppant népszerű kerékpározni, hiszen ezek a bringautak sík útvezetéssel rendelkeznek. A valamikori vasutak nyomvonalát követő kerékpárutak a kényelmes és pihentető kerekezésre épp úgy lehetőséget kínálnak, mint a sportos bringázásra. Érdekes, amikor egy kerékpárút és vasúti nyomvonal találkozik. Alsó-Ausztriában különösen a családok kedvelik a régi vonalak mentén haladó túraútvonalakat. Az egykoron itt közlekedő gőzmozdonyok nem tudtak nagyobb emelkedőket meghódítani. Így az akkori vasúti mérnököknek köszönhetjük a sík útvezetést, akik „kisimították” itt a vidéket.

Kerekezés egykori vasútvonalak nyomában

A Mostviertelben a kicsi és nagy kerékpárosoknak különösen sok örömet okoz az egykori Ybbstalbahn nyomvonalán kialakított kerékpárút, mely akár elektromos biciklivel is jól teljesíthető. Előszeretettel választják családok az Ybbstal-kerékpárút 2017-ben átadott központi szakaszát, mely említésre méltó emelkedők nélkül halad Waidhofen an der Ybbs-től a Lunzi-tóig. A bringaút vonalvezetése számos páratlan élményt garantál. Kőviaduktok, ívhidak mentén, egy alagúton és egy romantikus szurdokon át halad az út, mely mentén számos helyen megpihenhetünk a kristálytiszta Ybbs folyó partján.

A Waldviertelben is a kényelmes bringázásé a főszerep, amennyiben a Thayarunde-kerékpárúton haladunk. Itt az egykori vasútvonalról tanúskodó relikviákon túl várak és kastélyok mellett haladunk el. Vad gyümölcsfák árnyékában pedig különösen jól esik a pihenés.

Bringázás gyerekeknek: a legkisebbek drótszamáron egykori gőzmozdonyok nyomában

Az EuroVelo9 Radln-für-Kids-útvonalán Stammersdorf bei Wien és a Weinviertel, illetve Marchfeld között, mely kifejezetten családoknak nyújt örömteli bringázást, jellegzetes vasúti táblák jelzik az utat. Egyes állomásokon a vasút történetéről tudhatunk meg sok mindent itt. Hogy mit is értünk pontosan „Bahnhofsbäumen“, „Lok-Fahr-Rad“ vagy „Eisenbahnbrunnen“ alatt, azt legkésőbb a 39 km-es túra végén a legkisebb kerekezők is megtudják (kirándulástipp: a deutsch-wagrami vasútmúzeum). A Traisental-kerékpárútról pedig letérhetünk a Türnitzi-kerékpárútra, ahol a „szuper alagút-túra“ alagútjai Freiland és Türnitz között garantáltan megdobogtatják minden gyerek szívét. Az autóforgalomtól mentes 9 km ugyanis három alagúton is áthalad, melyek Prinztaltunnel (133 m), Moosbach Tunnel (32 m) és Dickenauer Tunnel (155 m) névre hallgatnak. Türnitzben pedig Alsó-Ausztria legmodernebb nyári bobpályáján, az Eibl-Jeten a család minden tagja jól szórakozhat.  

Alsó-Ausztria izgalmas kerékpárútjainak áttekintése, melyek vasúti nyomvonalakon haladnak:

A „szuper alagút túra“, © weinfranz.at

Szuper alagút-túra

Az egykori vasút nyomvonalán ugyan egy kicsit letérünk a szokásos közlekedés útvonaláról, cserébe azonban áthaladunk három alagúton is. Egy különleges…

Tovább olvas