Gyöngyszemek sora

A Nibelungengau és Carnuntum között kastélyok, várak, apátságok és várromok sokasága vár.

286 kilométeren folyik a Duna Alsó-Ausztrián keresztül – kulturális szempontból a legváltozatosabb szakasza ez a folyónak. Meseszerű várak, híres apátságok, pompás kastélyok és számos emlékhely található itt a rómaiak korából.

A megélhetés értékes forrása, természetes határvonal és egy felettébb fontos közlekedési útvonal: A Duna mentén már mindig is szívesen telepedtek le az emberek. A nagyon fontosak is. Mindegy, hogy éppen ki uralkodott Ausztriában, a Duna mentén bizonyára maradt nyoma: római városok maradványai és castrumok, melyek leginkább Carnuntum római városában tekinthetők meg teljes pompájukban, középkori várak és barokk kolostorok, valamint kastélyok tarkítják a folyópartot.

Akár gyöngyök egy gyöngysoron

Aki elindul a folyón lefelé, az csodás várromokat pillanthat meg, mint pl. Aggstein vagy Dürnstein romjait, pompás apátságokat látogathat meg, mint pl. MelkGöttweig és Klosterneuburg apátságai, valamint gyönyörű kastélyokat kereshet fel, mint pl. ArtstettentSchallaburgot vagy a Marchfeld régióban található fejedelmi barokk kastélyokat, a hofi kastélyt, a niederweideni kastélyt vagy az eckartsaui vadászkastélyt.

Egy jótanács: Pattanjon nyeregbe!

Nemcsak hajóval, hanem két keréken is kényelmesen felfedezhetjük az értékes kulturális örökséget a Duna mentén. Pl. a Duna menti kerékpárúton vagy az EuroVelo 6-on, Közép-Európa egyik legnépszerűbb kerékpárútján, vagy Carnuntum csodás kerékpárút-hálózatán vagy az új Marchfeldkanal-kerékpárúton.