Kiépített mászóutak Alsó-Ausztriában

A hegymászás szerelmesei számos lehetőséget találnak arra Alsó-Ausztriában, hogy különböző nehézségi fokozattal rendelkező, biztosított mászóutakon hódítsák meg a magaslatokat.

A klettersteigok nem véletlenül oly népszerűek. Egyrészt könnyű rajtuk megtanulni a hegymászást, másrészt az ún. klettersteig-szett nyújtotta biztonságnak köszönhetően nincs különösebb tudásra szükség ahhoz, hogy egy könnyű szakaszon nekivágjunk első túránknak. Mivel azonban egy hiba itt is komoly következményekkel járhat, a kezdőknek javasoljuk, hogy vegyenek részt egy tanfolyamon vagy a mászóiskolák kínálta vezetett túrák egyikén.

Klettersteigok kezdőknek és családoknak

„Bergmandl“ klettersteig a Hochkaron Göstling an der Ybbs-ben tökéletes az egész család számára, hiszen biztonságos klettersteig élményeket kínál, ill. a túra sziklás szakaszain számos lehetőség van arra, hogy elhagyjuk az útvonalat. A Bécsi-erdőben két olyan klettersteig is van, melyet gyerekeknek és kezdőknek ajánlunk. A Mödling városánál található klettersteig szinte végig csodás kilátást kínál, míg a Peilstein klettersteig, mely teljes hosszában kötelekkel, fogásokkal és rövid létrákkal van biztosítva, egy barlang mellett is elhalad és jól kombinálható azzal a körtúraútvonallal, mely megkerüli a Peilsteint.

Az Osztrák Hegyszövetség (Österreichischer Gebirgsverein) által nemrégiben felújított Ernst-Graf-Hoyoschsteig útvonal jól látható jelzésekkel van ellátva, ill. a páratlan nyugalomnak és a környék klettersteigjaira nyúló csodás kilátásnak köszönhetően bizonyára emlékezetes élményeket rejt. A Hohe Wand központi részén található Frauenluckensteig útvonal egyik fénypontja kétségtelenül az a vaslétra, mely 15 méteren, a „Frauenlucke“ névre hallgató függőleges aknabarlangban visz. Az útvonal közepesen haladó hegymászóknak ajánlott.

Klettersteigok haladóknak

A szenvedélyes hegymászóknak a „Heli Kraft“ klettersteig a Hochkaron bizonyára nagyon tetszeni fog. Az igényesen sportos útvonalat meredek felszökés, egy kb. 350 méter hosszú, ill. két rövidebb fapalló tesz még élvezetesebbé. A Hanselsteig a Hohe Wandon két különlegességgel is várja a hegymászás szerelmeseit: A hatalmas sziklapárkányok alatt húzódó „Karnitschstüberl“ útvonalról bámulatos a kilátás, míg a „Hanselkamin“ útvonalon egy ferde létrán is végig mászhatunk. A Keleti-Alpok feltehetően legismertebb klettersteigja pedig nem más, mint az igényes Haidsteig a Rax hegyvonulatán. Vonalvezetése roppant nyílt terepen hódítja meg a Preinerwand-hegységet és figyelemre méltó távolságot teljesít, miközben szédítő mélységekbe kínál betekintést a profi hegymászóknak.   

Outdoor és hegymászó iskolák biztonságos élményekhez a hegyekben

A túravezető, Peter Groß vezette schneebergi sí- és hegymászó iskola (Schi- und Bergsteigerschule Schneeberg) Puchberg am Schneebergen segítséget nyújt abban, hogy kezdőként elinduljunk, ill. vezetett túrákon kíséri a hegymászókat könnyű és igényes terepeken egyaránt. Felejthetetlen és biztonságos hegymászást kínálnak az ALPS túravezetői is, akik tanfolyamaikon gondoskodnak arról, hogy se a kezdő, se a haladó hegymászók ne szédüljenek meg a magasban.