Borkóstolók hangulatos környezetben

Extra minőségi boros élmények és modern borász-építészet az alsó-ausztriai borvidékek vinotékáiban és látványvilágaiban.

Alsó-Ausztria azon bortermelő régiók közé tartozik, amelyekben nagy számban fordulnak elő modern borász-építészeti objektumok. A borvidéki vinotékák és boros élményvilágok innovatív külsővel, tartalmas belsővel várják a látogatót.

A modern építészet összekapcsolása a borvidéki vinotékák előnyeivel – e koncepciót alkalmazza a wagrami „Weritas“ vinotéka és a Retz-ben található Weinviertler Weinquartier, azaz Weinvierteli Borszállás is. De a boráról híres Alsó-Ausztria tartományban nemcsak a vinotékák kínálják modern köntösben kincseiket, a különféle kitűnő borokat, hanem az ún. boros élményvilágok, mint pl. a langenlois-i Loisium vagy a krems-i Sandgrube 13 is jó példa arra, hogy a bármennyire régi és hagyományos ital is a bor, megérdemli a modern, ötletes, innovatív környezetben történő bemutatást.

Igen modern módon ismerkedhetünk meg a borral Langenlois-ban, a LOISIUM WeinErlebnisWelt & Vinothek in Langenlois boros élményvilágban, ahol kifejezetten kreatív fény- és hanghatások, animációk és kiállítási tárgyak révén tudhatunk meg minél többet a szőlő levéről. Angol, francia, olasz, spanyol, magyar, cseh, lengyel és orosz nyelvű audio-tárlatvezetés (audio-guide) áll rendelkezésre.

Ugyancsak nagyon szórakoztató módon, a legszebb oldaláról mutatja be a krems-i bort a Winzer Krems borászközösség a Sandgrube 13 wein.sinn létesítményben. Idegen nyelvű vezetés csak angolul kérhető, előzetes bejelentkezéssel.

Szépen és  játékosan

A wachaui borászat egyik legszebb helyszíne a kis dürnsteini pincekastély, ahol a Wachaui borvidék borait kóstolhatjuk. Játékosabb formában közelíti meg a témát a weinvierteli Poysdorfer Vino Versum, ahol installációk és interaktív állomások révén, egy múzeumban, valamint ódon borospincék falai közt csodálhatjuk meg a bor számos különböző arculatát. A leírásokat angolul és csehül is elkészítették.

Pincelabirintusban

A Retz-i Élménypincében (Retzer Erlebniskeller) a mélybe követhetjük a bor útját szakszerű vezetés mellett. A világon egyedülálló, több mint 20 km-es borospince-labirintus sokszorosan felülmúlja a föld feletti úthálózat hosszát. Itt tárolják a retz-i borokat, amelyekből néhányat meg is lehet kóstolni a bejárás keretében. Angol és cseh nyelvű idegenvezetés előzetes bejelentésre kérhető.