Mákos nudli

Michael Kolm a Bärenhof étteremből osztja meg velünk tradicionális receptjét a Waldviertelből.

Habár a kis fekete magok pikánsan és édesen készítve is kiválóak, de van egy étel, melyet Ausztriában mindenki csak waldvierteli mákos nudliként emleget. Michael Kolom Arbesbachból, a Bärenhof étteremből egy régi recept alapján mutatja meg ezt a klasszikus édes ételt. Készített már hajdinás nokedlit waldvierteli stílusban?

Der Graumohn ist DIE Waldviertler Spezialität. Sein Geschmack ist zart und mild – das schmeckt vor allem dem süßen Gaumen. Der „sehende Mohn“, wie er aufgrund seiner offenen A szürke mák, A Waldviertel specialitása. Íze lágy és zsenge, melyet leginkább az édesszájúak kedvelnek. A „mák, mely lát” nevet azért kapta, mert nyitott a koronája. Ez az étel igazi kísértés, de nem mámorító hatása miatt. A mák tejes levében található altató és függőséget okozó ópium-alkaloid morfium már nem található meg ebben a fajtában, hiszen az étkezési mákból már kivonták. Ezért manapság nincs egészségkárosító hatása a mák fogyasztásának. Éppen ellenkezőleg, a mák, mint gyógynövény fájdalomcsillapító és nyugtató hatással rendelkezik. Egy igazán ízletes étel, melyet Michael Kolom a Bärenhof étteremből mutat meg nekünk.

A recept:

Először meghámozzuk a tésztához a burgonyát és puhára főzzük. Leöntjük a vizet, majd mehetnek vissza a lábosba és hozzáadjuk a liszteket. Majd betesszük az egészet 160°C-ra felmelegített sütőbe. 10 perc múlva kivesszük a burgonyát és a lisztet a sütőből, majd egy evőkanál porcukor hozzáadása után tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Maradhat egy-egy krumplidarab, a hagyományos recept ezt megengedi.

A mák-vajhoz: Felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot és a szürke mákot és alacsony lángon összedolgozzuk.

Közben nokedliket formázunk, melyek nem sós, hanem cukrozott vízben lesznek kifőzve. Egy kevés porcukor a vízben édes ízt kölcsönöz. Michael Kolmnak van még egy tippje: egy gumiglettelő segítségével tudjuk felemelni a tésztát, hogy ne ragadjon le. A nudlik akkor vannak kész, amikor a víz felszínén úsznak. Ezután megforgatjuk őket a mákos vajban és tálalhatjuk őket. Itt Michael Kolom elárul még egy hozzávalót: Nemcsak porcukorral szórja meg a nudlikat, hanem mézet is ad hozzájuk. Hogy finom-e így? Próbáljuk ki…

Hozzávalók:

  • 500g burgonya
  • 200g rozsliszt
  • 60g búzaliszt
  • 100g porcukor
  • 100g vaj
  • 200g mák
  • 1 ev méz