A legszebb zarándokutak Alsó-Ausztriában

Amikor a gondolatok útra kelnek: túrautak zarándoklathoz – a Via Sacra és a Wiener Wallfahrerweg zarándokutaktól a weinvierteli Szent Jakab zarándokútig.

Kiereszteni a gőzt, magunk mögött hagyni a hétköznapokat és másra összpontosítani: Egy zarándoklaton egyedül vagy másokkal nyugodt, csendes útvonalakon haladhatunk Kremsig vagy Mariazellig. Alsó-Ausztria spirituális útvonalait könnyedén járhatjuk be sok-sok kilométeren át.

Szent utakon: a Via Sacra Hinterbrühltől Mariazellig

Via Sacrán, mely Ausztria legrégebbi zarándokútja, jelentős kulturális emlékműveket kereshetünk fel, mint pl. Lilienfeld apátsága, a Heiligenkreuzi Apátság vagy a Mariazelli Bazilika, miközben saját gondolataink is útra kelnek. A számos vendéglátó- és szálláshelynek köszönhetően hosszabb-rövidebb szakaszokban teljesíthető a 125 kilométeres útvonal Bécsből Mariazellbe attól függően, hogy mennyit szeretnénk menni egy nap alatt. Aki nem egyedül szeretne túrázni, az csatlakozhat a vezetett zarándoklatok egyikéhez, mely során másokkal együtt kelhet útra.  

A Wiener Wallfahrerweg zarándokút

A 110 kilométeres Wiener Wallfahrerweg zarándokút a régi római Via Sarca sportos változata Mariazell felé. Erre a zarándoklatra érdemes négy-öt napot szánni. Az út Perchtoldsdorfban indul és Kaumbergnél az alpesibb dél felé veszi az irányt. Jobbára nyugodt erdőkön és mezőkön át halad, ahol sok apró csodája fedezhető fel a természetnek, melyeket egyébként lehet, hogy észre se vennénk.       

Ahol az út a cél: Szent Jakab zarándokút Weinviertel

Csodás nyugalom vár 153 kilométeren a zarándokokra a jól kitáblázott zarándokúton, mely Drasenhofenből Krems an der Donauig vezet. A messzeségbe nyúló táj, festői szőlőskertek és idilli pincesorok gondoskodnak arról, hogy magunk mögött hagyjuk a hétköznapokat. A weinvierteli Szent Jakab úton régi idők történeteit, a népszokásokat és a vallást jellegzetes és autentikus módon tapasztalhatjuk meg. Tippünk: Zárja a napot a Weinviertelben egy pohár borral a számos hagyományos heuriger-borozó egyikében.        

Zarándokút a Weinviertel déli részén: A Szent Ferenc út Weinviertel

Nyugalmat a 138 kilométer hosszú körtúraútvonalon is találnak a zarándokok, mely a déli Weinviertel sokszínű tájain vezet. Az út hét szakaszra van felosztva, rácsatlakozni pedig 26 különböző helyen lehet. A zarándokfüzetbe pecsétet a templomokban találunk az útvonal mentén.

A Szent Jakab út Bécsből Alsó-Ausztrián át

A Szent Jakab út már a középkor óta vezeti a zarándokokat Santiago de Compostelába Szent Jakab sírjához. Hainburgtól a római kori „Donaulimesstraße” nyomában halad az út keletről nyugat felé Alsó-Ausztrián keresztül. Az útvonal 200 kilométerén a természeti és történelmi látnivalóknak köszönhetően, mint pl. a Göttweigi Apátság, a Melki Apátság, a Maria Taferl bazilika és az Ardaggeri Apátság temploma a zarándokok elmerenghetnek és megtalálhatják testi, lelki és érzelmi egyensúlyukat.