Történelmi kerékpártúra

Az EuroVelo13, az „Iron Curtain Trail“ (Vasfüggöny túraútvonal) mentén intenzív bepillantást nyerhetünk a természet kincseibe és a 20. sz. történelmébe.

Az EuroVelo13 az egykori Vasfüggöny nyomvonalát követi, és nemcsak Alsó-Ausztriát kapcsolja össze Csehországgal és Szlovákiával, hanem a Waldviertel régiót a Weinviertel régióval is.

Az „Iron Curtain Trail“ elnevezésű EuroVelo13 távkerékpárút 10.400 km hosszan követi az egykori Varsói Szerződés államainak nyugati határát, azaz a Vasfüggönyt, amely Európát közel fél évszázadon át keleti és nyugati részre osztotta a norvég-orosz határnál található Barents-tengertől a Fekete-tengering. Az EuroVelo13 Alsó-Ausztriában mintegy 200 km-en a Waldviertel és Weinviertel területén kanyarog, olyan, részben már korábban is létező utakon,  mint a Kamp-Thaya-March kerékpárút. Ugyanakkor gyakran átlépi a cseh, ill. szlovák határt is, hogy egy-egy érdekes nevezetességgel tovább gyarapítsa az út élményeit.

Kortörténet, politika, kultúra és természet

A Vasfüggöny már közel 30 éve ledőlt, de nyomai még mindig jól láthatók. Az Iron Curtain Trail sok emlékművet, emlékhelyet és múzeumot fűz egybe, amelyek Európa kettéosztottságára és az annak véget vető 1989-es békés forradalomra emlékeztetnek. Bármily furcsán is hangzik: a határnak pozitív hatásai is voltak. Az emberek elől elzárt határsávba számos állat- és növényfaj húzódott vissza. E területeket ma – mint például a Thaya-völgyi Nemzeti Park – természetvédelmi területként tartjuk számon.

Kitérők és kirándulások

Alsó-Ausztriában az Euro Velo 13 többnyire sík utakon kanyarog a Thaya és a March folyók mentén. A túraútvonal meghosszabbított szakaszai, mint pl. a waldvierteli „Lainsitztaler Iron Curtain Trail“ vagy a Weinviertel szőlőfajtáról elnevezett kerékpárútjai a tartomány belsejébe csábítják a látogatót. Ezen kívül kerékpárosbarát szálláshelyeket és csomagszállítási lehetőséget tartalmazó csomagajánlatok gondoskodnak a bringával utazók kényelméről és gondtalan szórakozásáról.